Friday, July 20, 2007

Fira de Frankfurt 2007


Fira de Frankfurt 2007


El Llull convida 800 artistes i 130 escriptors


Bargalló reconeix que ‘la indústria editora no serà portada l’endemà’


F.MARÍ. Palma. L’Institut Ramon Llull (IRL) presentà ahir el programa artístic per a la Fira de Frankfurt, la carta de presentació de la cultura catalana a la ciutat alemanya. Així ho reconegué el director de l’IRL, Josep Bargalló, que assegurà que «la indústria editora no serà portada als diaris el dia de la Fira», sinó que el que «tothom veurà seran les imatges de les activitats culturals». Davant aquesta premissa, el Ramon Llull ha convidat més de 800 artistes a la Fira del Llibre, mentre que el llistat d’escriptors es manté, per ara, en els 130 noms ja anunciats. En total, el projecte Frankfurt tendrà un pressupost de 12 milions d’euros, encara que Bargalló descartà ahir revelar la partida dedicada a aquest programa artístic.
Pel que fa a la presència artística originària de les Illes Balears, no hi hagué novetats durant la presentació d’ahir. Maria del Mar Bonet, Antònia Font i els balls eivissencs seran la representació musical de l’Arxipèlag. A més, el fotògraf llucmajorer Toni Catany farà part de la mostra de fotografia catalana contemporània Nou Now, que es mantindrà oberta del 6 al 25 de novembre a l’espai Fotografie Forum Internacional.
El ballarí Pep Ramis i la companyia Mal Pelo també hi tindran el seu espai. Ramis participarà en l’espectacle inaugural dirigit per Joan Ollé, mentre que Mal Pelo actuarà els dies 4, 5 i 6 d’octubre a l’Studio Mousonturm amb Bach. Dns l’apartat d’exposicions, la mostra Joan Miró i Mallorca encara no té un emplaçament concret ni uns dies fixats. El seu comissari exigeix al Ramon Llull unes condicions adequades i un espai adient per poder instal·lar la mostra. La sèrie Mallorca és una col·lecció privada que consta de quatre aiguaforts i de 38 litografies de l’artista català.
Quant al programa artístic general, es basarà en dos eixos principals: d’una banda, la representació teatral del Tirant lo Blanc, que dirigirà Calixto Bieito, i el Sònar, que organitzarà quatre nits de música i espectacle a Frankfurt. El poeta Carles Rebassa farà part de la tercera nit del Sònar titulada Paraula. Els versos es convertiran en imatge i so de la mà de Rebassa en un espectacle multimèdia de Golan Levin i de Zach Lieberman. Bargalló definí ahir la programació com a «extensa i ambiciosa», i afirmà que «ens volem presentar a Frankfurt com una cultura de mil anys d’història que no és només una cultura de museu». El cap del Llull matisà també que «no només no volem ser carrinclons, sinó que hem intentat sorprendre i no fer allò més fàcil, però sí allò més creatiu», sentencià.


Diari de Balears (19-VII-07)



Participaran en les activitats de la Fira del Llibre del Llibre de Frankfurt: Agnes Agboton, Sebastià Alzamora, Josep Lluis Aguiló, Esther Allen, Maria Barbal, Carles Batlle, Lluís-Anton Baulenas, Sergi Belbel, Tahar Ben Jelloun (enregistrat), Alexandre Ballester, Josep Anton Baixeras, Walther E. Bernecker, Fina Birules, Lolita Bosch, Xavier Bru de Sala, Jaume Cabré, Salvador Cardús, Maite Carranza, Andreu Carranza, Enric Casasses, Ada Castells, David Castillo, David Damrosh, William Cliff, Narcís Comadira, Melcior Comes, Julià de Jódar, Miquel de Palol, Miquel Desclot, Martí Domínguez, Carles Duarte, Michael Ebmeyer, M. Josep Escrivà, Josep Maria Esquirol, Thorsten Esser, Pau Faner, Miquel Ferrà Martorell, Bartomeu Fiol, Josep M. Fonalleras, Feliu Formosa, Manuel Forcano, Guillem Frontera, Antoni Furió, Lluís Gendrau, Pere Gimferrer, Salvador Giner, Valentí Gómez Oliver, Juan Goytislo (enregistrat), Mercè Ibartz, Gabriel Janer Manila, Maria de la Pau Janer, Konrad György, Katja Lange-Müller, Gemma Lienas, Jordi Llovet, Antonio Lobo Antunes, Miquel López Crespí, Antoni Marí, Miquel Mas, Joan Margarit, Eduard Márquez, Andreu Martín, Biel Mesquida, Joan Francesc Mira, Carles Miralles, Empar Moliner, Imma Monsó, Anna Montero, Quim Monzó, Antoni Morell, Gustau Muñoz, Maria Antònia Oliver, Dolors Oller, Francesc Parcerisas, Teresa Pascual, Perejaume, Marta Pessarrodona, Josep Piera, Xavier Pla, Maria Rosa Planas, Modest Prats, Jaume Pomar, Aranu Pons, Damià Pons, Margalida Pons, Ponç Pons, Jaume Pont, Baltasar Porcel, Carles Porta, Jordí Puntí, Bas Puw, Carme Riera, Maria Mercè Roca, Montserrat Rodés, Albert Roig, Emili Rosales, Pere Rovira, Xavier Rubert de Ventòs, Toni Sala, Salem Zenia, Albert Salvadó, Màrius Sampere, Albert Sánchez Piñol, Jorge Semprún (enregistrat), Francesc Serés, Màrius Serra, Toni Serra, Jean Serra, Sebastià Serrano, Simona Skrabec, Teresa Solana, Enric Sòria, Tilbert Stegmann, Michi Strausfeld, Jaume Subirana, Emili Teixidor, Francesc Torralba, Ricard Torrents, Matthew Tree, Antònia Vicens, Antoni Vidal Ferrando, Miquel Àngel Vidal, Albert Villaró, Júlia Zábala, Monica Zgustova, Olga Xirinacs.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home