Saturday, December 19, 2009

L’Òmnium Cultural guardona els escriptors Miquel López Crespí i Josep Fàbregas

L’Òmnium Cultural guardona els escriptors Miquel López Crespí i Josep Fàbregas

Miquel López Crespí guanya el Premi de Narrativa de l’Òmnium Cultural amb la novel·la Gardènies en la nit.

El Premi de Poesia Nacional el va guanyar Josep Fàbregas, amb Camins.cat.
 
L’obra de memòria històrica Gardènies en la nit, del mallorquí Miquel López Crespí, s’ha emportat el Premi de Narrativa Nacional Josep Saperas en la vintena festa literària organitzada per l’Òmnium Cultural del Vallès Oriental. Aquest és el premi més important que es va donar dimecres al vespre a Granollers en el decurs d’una vetllada que va tenir un record especial per a Ramon Casanova, expresident de l’Òmnium, que va morir la setmana passada i l’empresari Josep Saperas, mort també aquest any.
El jurat, format per Judith Cobeña, Teresa Deblas i Manel Ollé, va destacar que [Gardènies en la nit] es tractava d’una obra molt ben tramada, que explica la vivència de presoners i condemnats a mort dels primers anys del franquisme i part de l´últim temps de les tropes de la República. "Tot i que l’autor no ho va viure, ho explica d’una manera com si ho hagués viscut en primera persona. Ha interpretat molt bé el que passava als soldats que van defensar la República", va explicar Teresa Deblas.
D’altra banda, el premi de Poesia Nacional el va guanyar Josep Fàbregas, amb Camins.cat. "És un poemari gran, fet amb molt mèrit, format per tres poemes llargs fets en decasíl·labs, i d’una lectura relativament fàcil. Al mateix temps és molt patriòtic i toca la fibra poètica", va destacar Deblas, com a secretària del jurat, format ena quest cas per Anna Ballbona, Vicens Llorca i Gabriel Salvans.
D’altra banda, el premi de TV Pere Diumaró va reconèixer el documental El temps robat, dels granollerins Agustí Coromines i Berta Diumaró, pel seu "alt valor i la seva qualitat creativa i tècnica, i per saber traslladar el batec, el missatge de rivalitat i l’emoció de la festa major de Granollers.
Tres articulistes d’EL 9 NOU, Francesc Cano, Vicenç Relats i Pep Vilar, van rebre el quart premi de comunicació Premsa Elèctrica Canet per conjunt d’articles que anat escrivint al periòdic.
Teresa Terrades (EL 9 NOU)
 
Miquel López Crespí
 
 
Miquel López Crespí (sa Pobla, Mallorca 1946) és novel× lista, autor teatral, poeta i assagista. L'any 1968 l'escriptor començà les seves col× laboracions (especialment literàries) en els diaris de les Illes. Durant molts d'anys portà la secció d'entrevistes del suplement de cultura del diari Última Hora i de la revista de l'Obra Cultural Balear El Mirall.
Miquel López Crespí ha guanyat diversos premis literaris de poesia, novel× la, contes, teatre i narrativa juvenil entre els quals podríem destacar: "Ciutat de Palma de Teatre 1974", "Ciutat de Palma de Narrativa" (1991), "Joanot Martorell" de narrativa (València), "Pompeu Fabra 1984", "Joan Santamaria 1989" (Barcelona), Premis Ciutat de València (de poesia i narrativa), Premi Especial Born de Teatre, Premi Teatre Principal-Consell Insular de Mallorca de Teatre, "Marià Vayreda" de narrativa (Girona), Premi de les Lletres 1987 (Mallorca), Premi de Narrativa "Miquel Àngel Riera", Premi Valldaura de novel× la (Barcelona), Premi de teatre "Carles Arniches" (Alacant), Principat d'Andorra (Grandalla) de Poesia, Premi de Literatura "Serra i Moret 1993" de la Generalitat de Catalunya, Premi de Poesia del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, Premi de Literatura de l'Ateneu de Maó (Menorca), Premi Nacional de Literatura "Camilo José Cela", Premi de Poesia "Ibn Hazm 2003", Premi de Poesia Ciutat de Tarragona 2005...
D'ençà començaments dels anys setanta ha publicat més de seixanta llibres de narrativa, poesia, teatre, memòries, novel× la i assaig entre els quals podríem destacar:; L'Antifranquisme a Mallorca 1950-1970 (memòries); L'amagatall (novel× la); Cultura i antifranquisme (assaig); Vida d'artista (narrativa); Històries del desencís (narrativa); La novel·la (novel·la); Punt final (poesia); No era això: memòria política de la transició (assaig); Acte Únic (teatre); El cadàver (teatre); Núria i la glòria dels vençuts (novel× la); Revolta (poesia); Estat d'excepció (novel× la); Breviari contra els servils (narrativa); Literatura mallorquina i compromís polític: homenatge a Josep M. Llompart (assaig); El darrer hivern de Chopin i George Sand (novel·la); Corambé: el dietari de George Sand (novel·la); Lletra de batalla (poesia); Els anys del desig més ardent (teatre); Defalliment: memòries de Miquel Costa i Llobera (novel·la); Temps moderns: homenatge al cinema (poesia); Damunt l´altura. El poeta il·luminat (novel·la); El cant de la Sibil·la (poesia); Les ciutats imaginades (poesia); Naufragis lents (poesia); La conspiració (novel·la); Cultura i transició a Mallorca (assaig); Carrer de Blanquerna (teatre); Un viatge imaginari i altres narracions (contes); Espais secrets (poesia); Novel·la, poesia i teatre (Memòries 1968-2008) (Memòries) i París 1793. (novel·la).
 
 
http://mallorcaweb.net/lopezcrespi/index.htm Web de l´escriptor Miquel López Crespí

http://www.nodo50.org/ixent/escriptor.htm Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home