Saturday, October 04, 2008

Joan Fuster, Josep M. Llompart, Gonçal Castelló, Manuel de Pedrolo, Vicent Andrés Estellés, Víctor Alba, Salvador Espriu, Montserrat Roig, Pere Quart.

Els Encontres d'Escriptors Poblers i la lluita per la normalització cultural


Per Miquel López Crespí, escriptor


La situació del català no és prou bona i som encara lluny d'aquella necessària normalització cultural per la qual fa tants d'anys que lluitam. Sovint ens adormen amb flors i violes. L'actual defensa del bilingüisme per part del PP és un atac ben premeditat a la línia de flotació de la nostra cultura. Les declaracions de membres destacats del PSOE com Damià Cànoves, per exemple, dient a la premsa sense cap mena de vergonya que el PSOE "està contra tots els nacionalismes, el català i el d'aquí inclosos", demostren quin és el tipus de dirigents polítics que, en campanya electoral, tenen la barra de dir que lluiten pels nostres drets democràtics. L'actual posició de l'UGT a favor de les mesures discriminatòries contra el català decretades pel PP (en nom de la lluita contra la discriminació!) ja ens demostra per enèsima vegada el que podem esperar d'aquest personal. Per això, perquè la situació és prou greu, tot el que sigui defensar, promocionar, impulsar la cultura catalana ens és necessari i no en podem prescindir sota amenaça d'extinció.
Sovint els "exquisits", els quatre privilegiats que no toquen de peus a terra i viuen de rendes familiars o, mitjançant el conegut comissariat de guerra neonoucentista, fan i desfan amb els diners de les institucions, amb el control dels mitjans de comunicació, amb els ressorts publicitaris que dóna estar comandant en determinats àmbits universitaris o llocs de direcció política, xerriquen contra les editorials independents, els premis literaris, els ajuts a editors i escriptors catalans. Sembla volen fer com les tropes de Franco quan entraren a Barcelona: acabar amb qualsevol suport econòmic a la nostra cultura. Si a tot això afegim els atacs rebentistes contra determinats escriptors independentistes i d'esquerra i el silenci entorn de la vida i l'obra d'autors i autores com Joan Fuster, Josep M. Llompart, Gonçal Castelló, Manuel de Pedrolo, Vicent Andrés Estellés, Víctor Alba, Salvador Espriu, Montserrat Roig o Pere Quart, tendrem un clar panorama del que volen aconseguir aquestes campanyes tan semblants a la dels falangistes d'altres èpoques.
És per per això, perquè vivim immersos dins aquesta lluita per la supervivència, en el combat en diversos fronts contra l'enemic que ens vol anorrear (siguin els decrets anticatalans de l'espanyolisme més tronat; siguin les campanyes rebentistes en contra de l'esquerra nacional per part dels exquisits i neonoucentistes), cal no baixar la guàrdia i fomentar i defensar activitats culturals com les que organitza l'Ajuntament de sa Pobla.
Evidentment, aquests Encontres anuals no reporten cap benefici econòmic a l'autor. És una feina desinteressada en pro de la cultura catalana, tant per part dels organitzadors com per part dels autors convidats. Però els Encontres han estat sempre importants per a renovar aquest contacte anual dels escriptors poblers amb els seus conciutadans. Ara, a mesura que passen els anys, ja anam per la setena trobada!, els records es van acaramullant en un tot indestriable. Pens ara mateix en l'Encontre de l'any 2000 dedicat als set-cents anys de sa Pobla, el dedicat a l'obra i vida de Miquel Costa i Llobera amb motiu del vuitantè aniversari de la seva mort i del qual la premsa va escriure: "Com cada any, l'Ajuntament de sa Pobla (Mallorca) organitza el Dia del Llibre amb nombroses activitats culturals. Una d'aquestes activitats serà l'acostumat Encontre d'Escriptors Poblers que enguany acompleix una nova edició -la sisena, ja-. Com explica la lletra de convit del batle Jaume Font: 'el VI Encontre d'Escriptors poblers és un esdeveniment que ens permet, cada 23 d'abril, compartir unes hores al voltant del món del llibre i de la creació literària, precisament amb els qui han fet de la literatura uns dels eixos de la seva vida'.
'En l'inici d'aquesta lloable iniciativa cultural hi trobam la feina constant de Francesc Gost, de la infatigable Bel Socias i, és de justícia deixar-ne constància escrita, l'esperit sempre atent del regidor de Cultura de l'ajuntament pobler Antoni Serra 'Xineta'. Sense la feina callada i desinteressada d'aquestes persones ben cert que l'Encontre d'Escriptors no hauria agafat la volada actual i no tendria la importància que ja assolit.
'En aquests moments han confirmat la seva assistència els escriptors Alexandre Ballester, Miquel López Crespí, Jaume Santandreu, Pere Bonnín, Rafel Socias, Miquel Segura, Rosa Planas i l'editor Lleonard Muntaner".
Dia primer de juny de 2001, la revista independentista L'Estel (pàg. 19) informava del V Encontre d'Escriptors amb aquest titular:
"Sa Pobla 2001: Ramon Llull a debat en el V Encontre d'Escriptors poblers" i escrivia: "Un any més l'Ajuntament de sa Pobla ha organitzat l'Encontre d'Escriptors Poblers.
'L'eix central d'aquest V ENCONTRE D'ESCRIPTORS ha estat enguany una acurada anàlisi de la persona i de l'obra de Ramon Llull. El lema genèric d'aquest important debat cultural era: Ramon Llull: creació literària i tolerància i han intervingut els escriptors de sa Pobla Alexandre Ballester, Miquel López Crespí, Pere Bonnín, Rafel Socies, Joan Gelabert, Miquel Segura, Nofre Pons i la guanyadora del I Premi de Narrativa Curta Alexandre Ballester Rosa Planas.
'El debat va ser intens i profund: la vida de Ramon 'lo foll', la seva genialitat creativa i l'aportació cabdal que significà la seva obra en la consolidació de la llengua catalana, el seu esperit militant en la lluita contra l'infidel i els heretges (el combat contra la dissidència cristiana averroista, contra els àrabs...), tot va ser discutit i analitzat per escriptors i alumnes dels instituts de sa Pobla.
'Com s'ha escrit en el llibre Compendi d'història de la llengua: 'Gràcies a Ramon Llull, una llengua romanç, la catalana, esdevé l'instrument d'expressió de disciplines científiques i humanístiques, reservades fins aleshores exclusivament al llatí, únic idioma culte indiscutit. La importància lingüística d'aquest fet és excepcional. D'una llengua en procés de consolidació cultural, a més, Llull en féu un mitjà apte, sòlid i definitiu per expressar les més subtils argumentacions filosòfiques o teològiques. L'escriptor mallorquí és l'autèntic forjador de la prosa catalana i un extraordinari innovador lingüístic'.
'Els actes d'aquest V Encontren d'Escriptors de sa Pobla es varen fer a Can Planas (Museu d'Art Contemporani de sa Pobla) amb participació de prop d'un centenar d'alumnes de batxillerat de l'IES".
I, el més recent, el d'enguany (2003) dedicat a retre un homenatge a Francesc de B. Moll. El Diari de Balears de dia trenta d'abril de 2003, en crònica de M. Puiggròs destava, sota un titular que deia "Homenatge a Borja Moll en el VII Encontre d'Escriptors a sa Pobla", destacava l' èxit de la trobada: "L'Ajuntament de sa Pobla dugué a terme un any més el VII Encontre d'Escriptors Poblers. En aquesta ocasió s'ha fet coincidir el Dia del Llibre amb aquest esdeveniment, d'aquesta manera la plaça Major de la localitat s'omplí de llibres, escriptors i afeccionats a la lectura, com també de centenars d'estudiants.
'El tema central de l'encontre es basà en la commemoració de l'Any Francesc de Borja Moll. Diversos poetes de sa Pobla i alguns de convidats de pobles pujaren a llegir poemes propis o adaptats per recordar la figura de Borja Moll. Margalida Caimari encetà les lectures, seguida de Mateu Planes d'Inca, Alícia Homar, Toni Curro i Rafel Socias".
Aquesta vegada els escriptors presents érem, a part de Jaume Mateu, que havia guanyat el III Premi de Narrativa "Alexandre Ballester", Rosa Planas, Jaume Santandreu, Alexandre Ballester, Pere Bonnín, Rafel Socias, Miquel Segura, Guillem Muntaner, Nofre Planas, Joan Palleras, l'editor Lleonard Muntaner i qui signa aquest article".



http://mallorcaweb.net/lopezcrespi/index.htm Web de l´escriptor Miquel López Crespí

http://www.nodo50.org/ixent/escriptor.htm Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home